MENÜ

Pitypang Sünkuckó

Az afrikai fehérhasú törpesün

Latinul: Atelerix Albiventris

A sünök éjszakai állatok, nappal üregekben elbújva pihennek, éjszaka aktívak, ekkor indulnak vadászni (kisragadozók). Félénk állatok, ha veszélyt éreznek, összegömbölyödnek, puffognak, szúrkálnak, így próbálják megvédeni magukat az ellenségtől. A folyamatos közeledés mellett hamar megszokják a szagunkat, tüskéiket lesímítják, így simogathatóak, bátran kézbe vehetőek lesznek, lesimított tüskékkel nem szúrnak.

Az atelerix albiventris a természetben átlag 3 évet él, max. 6-ot, azonban hobbiállatként tartva nem leselkedik rá a vadon, az éhenhalás vagy szomjanhalás és számos betegség veszélye, így akár ez 8-10 év is lehet.

Testhosszuk kb. 17-22 cm, súlyuk 250-600 gr. Legideálisabb hőmérséklet számukra 22-25°C (ez télen egy fűtött lakás). Ha a hőmérséklet jelentősen csökkenne, akkor hibernálódnának, ami számukra végzetes is lehet, tehát jó vigyázni, hogy ne hűljenek ki.

Általában jól megvannak egymással (a nőstények között szinte sosem fordul elő konfliktus), azonban a hímek nőstény jelenlétében konkurálhatnak, ezt jobb elkerülni! Nem szabad fiatalon sem együtt tartani a nőstényt a hímmel,mert ivarérésük 8-10 hetesen bekövetkezik, de fizikálisan még nem alkalmasak az utódok kihordására, nevelésére.

A törpesünik igen változatos színekben fordulnak elő, hiszen a házasítás következtében az emberek "alakítják" őket. Előfordul albínó, bézs, csokoládé (choclate), szürke (grey), barack (apricot), só-bors (salt&pepper), barna (brown),pezsgő (champagne), fahéj (cinnamon), és ezek foltos kombinációi, hópehelyszerűen fehér tüskékkel tűzött (snowflake), fehérbóbitás (weisspony), foltos arcú süni színek. 

Neked melyik törpesün szín tetszik a legjobban?
Sötét színek
Világos színek
Albínó
Snowflake, white
Pinto, tobiano pinto
Asztali nézet