MENÜ

Pitypang Sünkuckó

Beszerzés

Először is jól gondoljuk át a sün vásárlást, hiszen akár 5-8 évre szóló, felelősségteljes döntésról van szó! Ne vegyünk sünit hirtelen fellángolásból, divatból. Figyelembe kell venni, hogy éjszakai állat, rovarokat is eszik (kell ennie), és nem igazán kedveli, ha babusgatják.

Nőstényt vagy hímet?

Ha egy sünit szeretnénk tartani, akkor nem lényeges, hogy nőstényt vagy hímet választunk, vérmérsékletben, szelídségben, viselkedésben nem különböznek.

Mivel a természetben magányos állatok (csak a párzási időszakban keresik egymás társaságát), nem igénylik a társaságot, egyedül is jól elvannak. Azonban ha 2 sünit szeretnénk tartani, akkor inkább 2 nőstényt válasszunk. A hímek együtt tartása nem ajánlott, mert csúnyán összeverekedhetnek. 

Nőstényt és hímet akkor tegyünk egy ketrecbe, ha sünkölyköket szeretnénk, de akkor se tartsuk őket folyamatosan együtt.

Honnan vásároljunk törpesünit?

Sünit beszerezhetünk megbízható tenyésztőtől, hobbi süntartóktól, akinek sünkölykei születnek, és találhatóak sünik egyes kisállatkereskedésben is. Mivel a törpesün egzotikus állat, ezért Magyarországon kevés kisállatkereskedésben kaphatóak, kevés kereskedő ismeri őket.

A kereskedésekből vett sünik gyakran nincsenek kézhez szoktatva. Gyakran nem tudja az üzlet eladója a süni korát, származását, előéletét. Valószínűleg hiányos tudással rendelkezik a sünikkel kapcsolatban.

Ha viszont tenyésztőtől vásárolunk sünit, akkor láthatjuk az állat addigi tartási körülményeit, szüleit. Minden tenyésztő származási lappal látja el a sünikét, amin rajta van a süni származása, születési ideje. A legtöbb tenyésztő kézhez szoktatja a süniket, így barátságos, szelíd sünik kerülhetnek leendő gazdijaikhoz. Ezekre kereskedésekben vagy szaporítóknál ne számítsunk.

Ne az olcsóságra törekedjünk a törpesün vásárlásánál! Ha olcsón seretnénk házikedvencet, válasszunk inkább rágcsálót, hiszen a törpesüni mellé szükséges felszerelés: nagy ketrec, futókerék, berendezés, és az esetleges orvosi ellátás is többe kerülhet, mint maga a süni. 

Neked melyik törpesün szín tetszik a legjobban?
Sötét színek
Világos színek
Albínó
Snowflake, white
Pinto, tobiano pinto
Asztali nézet